Keuzes uitbetaling gouden handdruk

De fiscus ziet de gouden handdruk die u na uw ontslag meekrijgt van uw werkgever, als loon. En over loon moet loonbelasting worden betaald. U kunt die belasting op vier manieren met de fiscus verrekenen:

1. Direct door uw werkgever op uw rekening laten storten

Voordeel is dat u direct beschikking heeft over het geld. Nadeel is dat er direct belasting wordt geheven over het gehele bedrag. De gouden handdruk wordt opgeteld bij de rest van uw inkomen, waardoor u al snel in een hoge belastingtarief terecht komt. U betaalt de verschuldigde loonbelasting meteen. De ontslagvergoeding wordt doorgaans een maand na de ontslagdatum via het salarissysteem van de werkgever uitbetaald. Dit pakt meestal voordelig uit als het een bedrag betreft onder de 20.000 euro. Als het een hoger bedrag betreft, valt u misschien in een hogere tariefgroep en mag u 52 procent van uw gouden handdruk inleveren. Ander nadeel is er boven de € 20.661,- (2010) vermogensbelasting in box 3 moet betalen tegen een 1,2% vermogensrendementbelasting. Direct afrekenen is hierdoor aan te raden bij “kleine” ontslagvergoedingen tot € 20.000,- of wanneer u direct geld nodig heeft.

Uw ontslagvergoeding wordt bijgeteld op de rest van uw inkomen. Hieronder staat de belastingtabel met de tarieven over de verschillende salarishoogtes (2010):

Jaarsalaris Belastingpercentage
Tot 18.218 euro 33,45 %
18.219 – 32.738 euro 41,95 %
32.739 – 54.367 euro 42,00 %
54.368 Hoger 52,00 %

2. Banksparen

Banksparen is (zoals de naam al doet vermoeden) een spaarmethode via een bankrekening bij een bank. Banksparen is per 1 januari 2008 geïntroduceerd om een aanvulling voor het pensioen te creëren of om de hypotheekschuld af te lossen. Vanaf 2010 is banksparen ook mogelijk voor een stamrecht.

Bij banksparen voor stamrecht zet u uw ontslagvergoeding een geblokkeerde bankrekening die vermogen opbouwt en uitkeert. Deze bankrekening kan een spaarrekening zijn of een beleggingsrekening. Met een spaarrekening ontvangt u een gegarandeerde rente. Met een beleggingsrekening kan het rendement hoger zijn, maar er is ook neerwaarts risico, dus is er geen zekerheid op de vermogensopbouw en (toekomstige) uitkeringen.

Banksparen voor stamrecht is gecreëerd om de keuzemogelijkheid uit te breiden en meer concurrentie te bieden voor ontslagvergoedingen. Zo wil de overheid aanbieders dwingen meer transparantie in de kostenstructuur te verschaffen. De overheid verwacht dat vooral voor de lagere ontslagvergoeding de bankspaaroptie een aantrekkelijke keuze zal zijn. Het grote voordeel van banksparen is dat het makkelijk op te zetten is en weinig kost. Bij een stamrecht verzekering worden de verzekeraars betaald van het rendement van uw geld door de kosten die zij maken.

Hoe gaat het in zijn werk; inleggen in banksparen voor stamrecht geschiedt direct door de werkgever. Deze stort uw ontslagvergoeding onbelast naar de geblokkeerde rekening die u hebt geopend bij uw bank of beleggingsinstelling. Net als in de stamrecht BV en stamrechtverzekering wordt bij uitkeren loonheffing ingehouden.. In het bankspaarproduct kunt u een vermogen opbouwen of direct starten met uitkeren. Als u het geld direct nodig heeft start u direct met uitkeren. Dit heet de uitkerende fase. U ontvangt maandelijks een bedrag waarmee u een inkomen genereert. Over deze uitkeringen houdt de bank loonheffing in. Als u het geld niet direct nodig heeft laat u het bedrag een aantal jaar aangroeien. Dit heet de opbouwfase. U kunt later starten met maandelijkse uitkeringen zodra u het geld in de toekomst nodig heeft. Over het opgebouwde vermogen dat op de stamrecht bankspaarrekening staat hoeft u geen vermogensrendementsheffing te betalen. Uiterlijk op 65-jarige leeftijd moeten de uitkeringen starten.

U hebt geen toegang tot dit geld, omdat de rekening ‘geblokkeerd’ is. Het is niet mogelijk tussentijds geld op te nemen. Het geld op de rekening zal renderen totdat u besluit te laten uitkeren. De bank verdient hieraan middels de rente die zij u toekennen of, in geval van beleggen, middels een beheerfee en transactiekosten. Beleggen voor stamrecht sparen mag alleen in fondsen, omdat de risico’s lager zijn en toch enige voorzichtigheid geboden is met dit geld.

Een bankspaarproduct voor de ontslagvergoeding kan niet levenslang lopen, zoals bij een stamrechtverzekering. De duur wordt bepaald door de hoogte van uw ontslagvergoeding en de hoogte van de uitkeringen die u wenst te ontvangen. Levenslang uitkeren is onmogelijk omdat van tevoren niet bekend is hoe lang iemand leeft en hoe lang uitgekeerd moet worden. Wel zal er sprake zijn v